Tuesday, September 30, 2003

SATU KEAJAIBAN UKHUWWAH - TALIAN HAYAT SMS MENYELAMAT NYAWA
.. wa iza ahbabna, ahbabna billah..

Oleh: Ir. Endok Sempo

Prologue:

"Absolute miracles happen when I can trust enough and be vulnerable enough to get honest feelings out of my heart and mouth to another person."

--Kathy Kendall-

(note: Kathy Kendall, A Clinical Psychologist, a researcher on patient’s behavior and effect of family (or colleages) intervention dan surrounding prevention program, University Of Hampshire)

We are miracle makers, each of us. ’Though much that happens between us seems unimportant, none of it is accidental’. We can't be sure what information is needed by our sister / brother travelers. We can know only that Allah has brought us together. If we share with honesty and genuine compassion, we participate in Allah's plan.

Definitely we can trigger a miracle in someone else's life today by being honest and compassionate in every shared experience.

Seldom do we know in detail what we or others need at any moment. All of us harbor desires and dreams, but they are frequently fanciful and motivated by our not-so-healthy egos.

Nevertheless, we want to grow, aim higher and that's good. We want to feel more secure in our journey. We will have made real progress when we have learned to trust that what we need is contained in every experience, every conversation.

Lahirkan kemesraan kita sesama manusia kerana itu adalah haknya tapi jangan putus hati kita dengan ALLAH, ini adalah hakNYA pula.


Hari ini Sabtu, 20 September 2003, hari terakhir CRIB saya, itulah arahan Dr. Abd Wahab Suparlan, respiratologist/respiratory specialist. Saya telah dimasukkan ke wad 431 Ampang Puteri Specialist Hospital (APSH) kerana ‘severe asthmatic attack’ pada pagi Selasa 16 September 03. Ini merupakan serangan terburuk sejak 10 tahun yang lalu. Apabila pernafasan saya sudah stabil, Pada petang 17 September saya pulang ke rumah (satu kesembuhan yang cepat dan diluar dugaan merupakan satu kejaiban yang saya ingin kongsikan bersama). Ini adalah the fastest recovery record yang pernah saya alami. Sepuluh tahun lalu saya ditahan selama 10 hari di wad kerana serangan asthma. Pengalaman menceriatkan mengenai satu keajaiban yang mnenakujubkan. Apakah keajaiban itu dan bagaimana ia terjadi. Inilah sebabnya saya ingin kongsikan cerita ‘keajaiban’ yang berlaku kepada saya sejak mendapat serangan itu.

Kini saya menyambung rawatan dengan bekalan ubat yang 11[*] jenis itu yang perlu dihabiskan dalam masa 3 minggu sehingga ke next appoinment

[*] 11 jenis ini terlalu banyak pernah di prescribed on me , 1-prednisolon, 2-singular, 3-volmax, 4-zamtac, 5-cirrus cetirizine hydcholoride-pseudoephedrine hydrocholoride, 5-Unasyin antibiotic, 6-mucosolvan, 7- cough luntus duro fuss, 8-neulin SR, 9-formoterol Oxis turbohaler, 10-seretide evohaler, 11-duovent nebule for inhalation].

Terasa gatal tangan ini untuk mengetuk jejari di PC kerana tidak sabar rasanya untuk berkongsi pengalaman yang amat traumatic sekali. Mungkin ia boleh menjadi pedoman, tazkirah atau kenangan yang boleh diambil iktibar atau sebagai penglipur lara buat tatapan anak cucu.

Sungguh traumatic sekali pengalaman ini, kerana saya merasakan satu pengalaman ‘mati hidup balik’ (sungguh tidak pernah menyangka bahwa serangan kali ini hampir mencabut nyawa saya).

Saya dedikasikan cerita ini buat para amilin JIM yang kasihi, semoga Allah menerima amalan kita semua samaada kecil atau besar.


Ahad, 14 September 03 : Sebenarnya saya telah mengalami selesema yang panjang, hidung yang sentiasa tersumbat, berbunyi sosek sosek dan suara pun sedikit lain macam itek serati. Namun saya kira ia adalah biasa dan menjadi satu rutin yang tidak pelik. Biasalah orang asthma memang macam tu, terutama apabila cuaca tidak menentu, hujan, panas, mendung dan kadang-kadang berjerebu.

Dalam jadual kami hari ini kami perlu memenuhi dua jemputan. Satu jemputan ialah majlis pertunangan anak saudara sebelah suami di Kota Tinggi, satu lagi majlis perkahwinan anak lelaki Akhi Prof Madya Hj. Tarmidi Tamsir di JB.

Pagi pagi selepas subuh bergegas ke Kota tinggi. Majlis pertunangan di jadualkan pada pukul 11.00 pagi. Saya, suami berserta 3 orang anak bermusafir dalam sebuah kereta. Untuk mengejar waktu, kereta dipecut laju mencecah 170km/jam, apabila melepasi Seremban tiba tiba suhu kereta meningkat. Bahaya, kita perlu perlahankan pecutan kita. Perjalanan menjadi agak perlahan sedangkan destinasi masih jauh. Terasa tension nya perjalanan dengan kelajuan yg agak perlahan. Kami sampai ke Kota tinggi pada pukul 2.30 petang, majlis pertunangan telah selesasai, wakil pengantin sebelah sana pun telah balik. Terasa hampa, keciwa yang juga tambah tension lagi. Selepas makan ala kadar dan bersalam dengan sanak saudara yg masih tinggal kami bergegas pula menuju JB. Jemputan majlis itu bermula 11.00am-4.00pm, malang sekali lagi kami sampai hampir 6.30 petang kerana tersesat satu jam dalam bandar JB. Kami jarang ke JB oleh itu tidak lah expert mencari jalan.Inilah kali pertama kami sampai ke rumah beliau. Namun dalam kedaan keciwa dan hampa, ibarat lebai malang kami gagahkan juga menziarahi untuk memenuhi tuntutan ukhuwah dan tanda ingat. Setibanya kami tiada lagi tetamu yang tinggal (padahal rancangan awal untuk ke JB adalah sekaligus untuk berjumpa dengan sahabat dan rakan-rakan di JB terutama UTM staff. Khemah dan kerusi telah siap dikemaskan. Periuk belanga dan pinggan mangkuk telah bersih dicuci. Namun kerana ikatan ukhuwah yang masih segar akhi Tarmidi dan kak Munah isterinya menyambut kami dengan riang (walaupun kelihatan penat sekali) dan sempat juga menghidangkan juadah juadah yang masih berbaki untuk kami.

Hangatnya kemesraan ukhuwwah sungguh terasa kerana lama tidak berjumpa. Kami beredar pada menjelang maghrib.

Setelah berehat sebentar di rumah adik (Hidayat Tahir) di Jalan Jagung 3 JB, kami bertolak menuju KL pada pukul 10.00 malam dan sampai ke rumah di Tmn Keramat pada 4.00 pagi.


Isnin, 15 September 03: Pagi ini, Aduhai peningnya kepala ini, sakitnya seluruh sendi dan badan, hidung terasa penuh dan tersumbat, batuk betuk kecil mula kedengaran. Badan terasa sungguh letih dan lesu.” Abang! saya rasa tak boleh nak gi ofis hari ini. Saya nak berehat, rasa tak sedap badan” Saya memberitahu suami. Saya tidak ke pejabat dan hanya duduk dan berehat sepanjang pagi itu.

Tengahari itu badan rasa lega sedikit, tapi mata ni sakit melihat rumah simpang perenang dan perlu dikemasi. Maka setengah hari saya mengemas ruang depan, tengah dan belakang termasuk Stor yg telah lama terbiar semak dan tidak teratur. Lupa pula nak tutup hidung, padahal kebiasaanya bila nak berkemas rumah saya biasakan diri memakai ‘ nurse mask’ sebagai penutup hidung, saya amat tahu kelemahan diri yang sangat alah dengan habuk dan hama. Menjelang asar selesai berkemas.

Selepas isya, saya tidur awal kerana keletihan yang amat sangat.


Selasa, 16 September:

Pukul 3.30 pagi, saya terjaga dari tidur, terasa hidung semakin sendat, batuk batuk semakin keras, dada terasa ketat, pernafasan mula mendesah dengan bunyi menciut ciut, wheezing di kerongkong sudah mula berkeroncong, dulu masa kecil kecil mak sering kata, pancaragam sudah bermula. Saya sudah tidak boleh berbaring lagi. Seperti biasa saya sudah tahu apa yang akan dilakukan. (asthma sejak kecil- lebih 40 tahun hidup dengan asthma) Saya menyedut dua puff ventolin inhaler. Tunggu selama 10 minute, tiada kurang juga, ambil lagi 2 puff, namun tiada perubahan, saya ambil pula mesin mini nebuliser (inhalierboy). Saya telah membeli mesin mini nebuliser sejak 10 tahun yang lalu. Saya memasukkan satu 2.5ml ventolin nebule (solution for inhalation) dalam kelalang nya. Selalunya apabila puff tidak berjaya, nebuliser boleh menolong melegakan. Setelah habis nebule pertama, tiada kelegaan, dada semakin ketat, nafas terasa mula kurang teratur. wheezing semakin kuat. Saya terpaksa tambah lagi dengan nebules ke 2 dan ke 3. Saya mula ‘membayangkan yang dingin’ dan berfikiran positif. InsyaAllah dengan izin Allah, ia akan lega juga , cuma mungkin mengambil masa. Saya cuba mengawal perasaan, cool…terasa sedikit kelegaan. Sebaik sahaja azan subuh, suami sempat bertanya : “ ok ker ni?”, saya mampu mengangguk dengan penuh keyakinan. Suami pun pergi ke surau. Dalam keadaan yang tersemput semput nafas yg mendesah, saya gagahkan diri merangkak solat subuh sementara menantikan suami pulang. Wahhh…dadaku terasa semakin sempit, sakitnya….Aduhai lambatnya dia pulang dari surau. Ada program apa di surau?

“Abang, saya rasa saya perlu ke hospital segera, sebab ventolin puff dan nebuliser dah tak boleh menolong ni, sakit dada ni dan rasa susah nak bernafas…

Pukul 7.30 pagi kami bergegas menuju ke hospital terdekat iaitu. APSH.


Bertawasul dan Munajat:

Astaghfirullah, Ya Allah, tolonglah permudahkan urusan ini. Saya merasa sedikit gelabah, mengapa pagi ini, aduhai traffic jam yang teruk di Jalan Jelatik, Nafas saya semakin singkat singkat dan pendek , wheezing semakin kuat, batuk semakin keras, dada semakin ketat dan terasa terlalu sukar nak menghela nafas keluar dan masuk. Saya tutup mata tanda pasrah. Mungkin nayawaku sudah semakin hampir ke penghujung. Ya Allah beginikah rasanya orang yang sedang nazak…

Dalam keadaan ‘grasping for life’ saya bertanya dengan suami: ”Bang! sempatkah saya sampai ke hospital ni bang?” suara suami separuh cemas cuba memberikan keyakinan, “InsyaAllah kuatkan semangat mu, dah dekat dah ni…” namun saya lihat mulutnya kumat kamit tanpa henti, sejak tadi telah berbakul bakul doa telah di bacakan untuk saya…

Nafas saya semakin tipis dan pendek pendek…”aduh bang…aduh bang…sakitnya dada ini macam nak meletup…” saya mengadu. “Banyakkan berzikir dan tumpukan perhatian, tarik nafas cermat cermat-cermat…” dia memberikan semangat.

Sungguh terasa ‘my time is running out’. Seperti ada sesuatu yang menyekat liang pernafasanku. Aduh….sesaknya….Ya Allah telah sampai kah masa nyawaku diambil?…Saya belum bersedia.. Saya memujuk diri untuk menerima kenyataan dan pasrah.

Dalam keadaan yang separuh sedar saya bertanya kan suami disebelah: ” Kalau saya mati bang, apakah yang akan saya bawa ke akhirat mengiringi kematian ini, walhal amalan saya tidak seberapa, malah nil. Meremang bulu roma, rasa takutnya nak mati kerana bimbangkan apakah jawapan akan diberikan kepada Allah di hadapan Nya nanti. Ini membuat saya lebih menggigil dan menggeletar. Apabila mengingati dosa, kita tidak nampak lagi kebaikan kita, apatah lagi untuk dibanggakan.


“ Alhamdulillah, kamu seorang isteri yang salehah buat abang dan ibu yang perihatin to our 7 wonderful children. Itu sudah memadai sebagai pra-syarat untuk ke syurga. Tiba tiba hati terasa sayu, air mata saya meleleh deras.…Saya pasrah sambil berdoa tanpa henti…tiba tiba ruang pemikiran saya teringatkan kisah 3 pemuda yang terperangkap di dalam gua. Bagaimana pintu gua terbuka sedikit demi sedikit apabila mereka menyebut dan mengingatkan ‘kebaikan’ dan ‘kebajikan’ yang paling ikhlas pernah mereka lakukan sebelum itu. Ya saya boleh bertawasul dengan amalan saya yang paling ikhlas. Saya mendapat satu idea dan keyakinan baru. Perlukah saya bertawasul dengan amal kerana MU, kepada suami, anak anak dan sahabat seperjuangan.

Suami saya,

Ya Allah, saya ingin mengajukan kebajikan saya kerana Mu, saya teringat khidmat kepada suami, khidmat itu amat kecil tetapi saya seronok dan amat berpuashati dengannya, maka boleh lah saya katakana ia sebagai ikhlas. Amal itu ialah membela, menggunting dan mencukur misai dan janggut suami, setiap minggu hari Isnin. Saya selalu memandikan dan menggosok badannya dan menshampoo kan rambutnya jika dia memintanya. Saya tidak pernah gagal menghidangkan tehh tarik kao-kao kegemarannya setiap petang, walaupun saya tahu diabetiknya agak tinggi. Saya tidak pernah membantah permintaan batiniahnya di kala malam atau pun siang, walaupun badan saya amat penat dan letih sekali. Saya rasa bahagia, kerana dapat membahagiakannya. Ya Allah terimalah amalan saya ini sebagai ‘tawasul’ untuk meringankan kesakitan ini.

Anak anak saya,

Ya Allah, ingin saya ajukan, mengenai anak anak saya, Rahim ini telah mengandungkan dan melahirkan 7 orang anak anak dalam keadaan susah dan amat rapat jarak kelahirannya, setahun satu semasa muda dahulu. Amat payah sekali kerana saya bekerja diluar rumah, walapun ramai kawan kawan menasihati agar menjarangkan kehamilan, namun pada masa itu saya meyakini sepotong hadis ‘Nabi amat berbangga dengan umatnya yang ramai’, saya berpegang dengan pendapat itu dengan penuh imaniah untuk mendapat keredhaan Nabimu. Dalam kesebukan bekerja, saya senriri mengajar anak mengaji secara personal dan memantau semua kerja-kerja tugasan rumah dan hafazan Quran mereka. Saya buat semua itu kerana perasaan kecintaan terhadap anak saya dan kerana suruhanMu untuk melahirkan generasi rabbani.

Ya Allah , seorang anak lelaki saya telah menjadi Hafiz ketika dia berumur 14 tahun, saya di fahamkan seorang Hafiz dalam keluarga boleh memberikan syufaat kepada 60 ahli keluarga yang terdekat. Oleh itu, Ya Allah, saya mengharapkan syafaat anak ini di kala yang kritikal ini. Terimalah ini sebagai amalan saya.

Ya Allah, satu ketika dulu, seorang anak lelaki remaja ‘extra & extrovert’ saya telah saya kahwinkan semasa dia masih amat muda. Dia telah terjerat dalam alam percintaan remaja, kerana takutkan dia tercebur dalam kancah perzinaan, maka jalan terbaik bagi kami ialah mengadakan majlis pengantin remaja buat nya. Tindakan kami memeranjatkan ramai saudara mara, kenalan dan kawan, hingga ada yang mengatakan : “Alahai mudanya, mampukah mengemudikan hidupnya, sudah bekerjakah mereka, bagaimana mereka mahu hidup?. Pasrah saya katakan “ Batas Allah dijaga dahulu, yang lain lain Allah akan jaga untuknya. Rahmat Allah kepada yang berkat. Menghalalkan hubungan dengan nikah dan perkahwinan adalah satu keberkatan yang diredhai. Ada hikmah dan rahmah disebaliknya. Alhamdulillah kini dia telah menjadi seorang lelaki matang dan bapa yang bertanggungjawab. Perkahwinan remaja itu lebih mematangkannya dan dia menjadi seorang siswa di Universiti Kehidupan. Seorang usahawan cilik dan insan berguna telah lahir dari Universiti Kehidupan ini. Ya Allah, Terimalah ini sebagai amalan saya yang ikhlas.

Ya Allah, seorang anak perempuan saya telah melibatkan diri dalam ‘dakwah di jalan Mu’ sejak di zaman kampusnya sehinggalah dia telah tamat pengajiannya dan mencurah khidmat ‘fardhu kifayah’ kepada umat di sebuah hospital. “Siapakah yang lebih mulia disisimu jika bukan orang yang menyeru ke jalan Mu.” Berilah juga kemuliaan nya ini terhadap ibu ini yang mengandungkan dan mendidiknya. Ya Allah terimalah ini sebagai amalan ku yang ikhlas.

Demikian anak-anak yang lain semua saya hantarkan ke Sekolah Islam yang menyediakan pendidikan Rabbani. Walupun ongkosnya bukan sedikit, kami mengikat perut demi kelansungan tarbiyah Islam mereka. Saya berikan curahkan kasih sayang yang tidak berbelah bagi buat mereka. Masa senang saya korbankan untuk kesenangan mereka. Saya mahukan anak anak saya ini membawa obor dakwah mu ini satu masa nanti. Terimalah permintaanku, redakanlah kesakitan ini.

Doa dalam lamunan saya terganggu dengan suara suami yang terselit bimbang. “ Ha,,,,ni kita sedang menghampiri Glen Eagle Hospital, Ampang puteri jauh lagi, lagipun muka kamu dah pucat, kita singgahlah sahaja di Glen Eagle ya..?, ambil rawatan disini sahajalah” suami ku mencadangkan kan dengan nada cemas.

Entah macamana, spontan saya menggilingkan kepala, tiba-tiba teringatkan pada satu pembacaan beberapa lama dulu bahawa Hopital Glen Eagle adalah sebuah rangkaian hospiral kepunyaan missioanary kristian (?) atau paling tidak merupakan ‘share holder terbesar”. Rangkaian hospital ini banyak dan terkenal; dengan kerja missionary nya di Indonesia dan Singapore termasuklah Malaysia. ” Apa apa pun saya tak mahu mati di Glen Eagle. Teruskan perjalanan ke APSH bang, walaupun apa yang akan terjadi”. Saya bercakap sambil terbatuk batuk.Nafas saya semakin pendek. Aduhai sakitnya dada ini.

Sahabat sahabat saya….

Tidak semena-mena terbayang wajah sahabat-sahabat perjuangan dalam dakwah aka JIM terpapar di ruangan mata yang separuh tertutup. Bayangan Dr Suriya (k-su), Dr. Peed, Dr Har & Dr Nikmah tersenyum ramah. Mereka adalah adalah antara sahabat sahabat dalam dakwah fillah, saya cintakan mereka dan mereka cintakan saya dengan semangat ukhuwwah yang bukan di buat buat. Saya yakin itu. Ya….keikhlasan Ukhuwwah mereka boleh menjadi wasilah dan tawasul untuk mendekatkan diri pada Allah dan RasulNya, mungkin boleh menyelamatkan nyawa.

Rasulullah bersabda, "Sesiapa yang Allah ingin kurniakan kebaikan kepadanya nescaya Allah mengurniakan kepadanya seorang teman yang setia yang salih, jika sekiranya ianya terlupa (lalai) maka ia menolong memberi peringatan dan apabila temannya itu memperingatkannya, ia akan menolong".

Pesan Saidini Umar Al Khattab ra, "Engkau mestilah mencari saudara saudara yang jujur dan hiduplah di kalangan mereka, kerana mereka itu adalah perhiasan di waktu senang dan bekalan di waktu kesusahan

Seolah-olah terdengar dengar suara K-Su dengan Energy dan Shifa healing nya. Did she infact send me the ‘energy healing signal thro’ air. Did u kak Su?…Spontan saya memegang HP saya dalam keadaan yang terketar ketar dan menggigil, jari-jari menekan beberapa huruf dan press & send sms kepada Dr K Su, Dr Peed, Dr Har dan ikhwah dan akhawat lain lain. Sms lebih kurang begini;” Admitted APSH, severe asthmatic attack, pls make doa for me”. Seperti ‘dirasuk dan kemaruk saya press & send sms hampir setiap nombor yang ada dalam memory bank HP saya. Ya Allah, Allah Akbar, I need their doa very badly. Alangkah baiknya jika saya membawa PDA saya yang tertinggal di rumah. Dalam PDA saya ada semua nombor telefon ikhwah/akhawat, the more the better, sudah tentu lebih ramai sahabat dapat di hantarkan sms. Sudah tentu lebih banyak doa akan dihantarkan. Saya benar benar perlukan kan doa doa ikhlas dari sahabat sahabat perjuangan yang ‘amilin dan ikhlas ini. Saya sentiasa bayangkan wajah wajah kudus itu dalam kotak fikiran saya. Keihlasan ukhuwah dan doa mereka boleh dijadikan tawasul serta penawar.

Rawatan di ER

Saya hanya separa sedar apabila sampai ke ER (emergency room), kaki saya terasa terlalu berat, untuk melangkah, tangan-tangan saya sejuk dan amat susah nak digerakkan. Longlai dan tidak bermaya. Badan terasa berat seperti batu. Namun masih boleh merasai seolah badan saya diheret dan dipapah oleh suami. Saya hanya memejamkan mata dalam keadaan nyawa-nyawa ikan. Sungguh penat, letih, lemah dan tersiksa.

Seorang standby doktor, HA dan 3 staff nurses telah ada setia menunggu. Mereka bertindak dengan cepat dan amat efisien sekali. Saya tidak tahu siapa yang buat apa keatas saya. Saya perlukan oksigen untuk bernafas, dada saya sudah menjadi keras dan kaku seolah hanya menunggu masa untuk meletup rasanya. Mereka bertanya beberapa soalan, namun saya hanya mengganguk dan menggeleng, tidak tahu apa yang ditanya, tidak tahu samada betul atau salahkah jawapan saya.

Nampaknya mereka sungguh pantas melakukan kerja dan kelihatan sungguh sibuk tetapi tetap tenang. Ada yang mengambil pulse rate, temperature, blood pressure, respitaroty rate, dan mengambil darah sekali. Ada yang menghidupkan tangki oksigen dan mengenakan corong nebuliser+oksigen di mulut, ada yang mengenakan IV ( apparatus used to administer medicine intravenously) dengan drips aminophylin solution dan memberikan hydrocortison injection.

Astaghfirullah, jari jemari dan tangan saya telah bertukar warna biru kehitaman, tangan saya kah ini? Saya terperanjat apabila melihat tangan semasa hendak diberikan IV. Tidak pernah terjadi begini. Saya akui sungguh teruk serangan kali ini. Namun kelegaan sedikit demi sedikit terasa bila saya membayangkan wajah wajah sahabat saya tadi . Terasa sungguh rindukan doa dan belaian sahabat. Ohhhh …itupun mereka, mereka benar benar datang, saya nampak tangan k-su mengenakan IV, dengan kumat kamit zikir ‘energy healing’ nya, tangan Peed memberikan injection hydrocortison, jari Dr Har memegang botol aminophylin drips, tangan Dr Nikmah memegang nebuliser..ohhh…tu haa…ramainya akhawat JIM menyapu bahu dan ubun ubun saya … mereka benar benar datang, kemudian wajah itu hilang tiba tiba, ahhhhh….rupanya saya dalam delirium state atau hallusinasi minda. Tiba tiba saya menangis, deras air mata tidak dapat ditahan lagi. Jangan tinggalkan saya. Saya tidak mahu mati keseorangan…

Selama satu jam saya berada di ER, staff nurse menyampaikan pesanan dari Dr Abd. Wahab (respiratologist) dan memberitahu, saya terpaksa di tahan di wad 431, tingkat 4. Kerana severe attack ini dikategorikan sebagai kes Status Asthmaticus.

Wad 431:

Apabila kelihatan lega sedikit, saya di usung dengan kerusi roda ke wad 431, dengan botol drips bergantungan disisi. Tidak lama kemudian, dada saya di x-ray, blood test dibuat sekali lagi, cardio machine dibawa ke dalam wad untuk pemeriksaan jantung dan print outnya merekodkan keadaan jantung saya normal. Saya masih lagi on drips dan pernafasan saya masih berbantukan oksigen yang corongnya melekat kemas di hidung dan mulut saya. Peak flow meter (PFR- sejenis alat tiup sebagai pengukur fungsi paru dan tahap pernafasan) merekodkan bacaan 120 unit, tambahan sebanyak 20 unit sejak satu jam, semasa di ER, rekod bacaan PFR ialah 100.

Dalam keadaan berbaring yang ditinggikan belakang saya, saya mula terasa lega dan tenang sedikit, bersyukur kepada Alllah. Alhamdulillah, saya masih hidup lagi. Mahasuci engkau ya Allah. Terima kasih Ya Allah, Kau telah makbulkan doaku, doa suamiku, dan doa sahabat sahabat perjuangan yang amilin dan ikhlas.

Tiba-tiba deringan HP disisiku, berbunyi bertalu talu. Saya hanya mampu mencapai dan memegang kemas HP ditangan, saya tidak mungkin untuk menjawab panggilan telefon kerana mulut dan hidung masih ditekup dengan corong oksigen+nebuliser. Lama lama deringan itu mati dengan sendirinya. Tak lama kemudinan nada ‘blurp’ dari sms messages’ berbunyi berganti ganti satu demi satu. Akhirnya senyap kerana Message box saya telah penuh. Sesuatu dalam hati saya memberitahu, itu semestinya sms messages dari sahabat-sahabat yang prihatin. Hati ku tidak sabar sabar untuk mengetahui siapakah para sahabat yang mulia itu, minda inqusitif saya meronta ronta untuk membaca sms messages tersebut. Namun, mengapa wahai mata terlalu berat untuk dibuka. Seperti ada batu yg berat menghempap kelopak mataku. Ahhhh…sungguh terasa hampa dan gundah.

Tidak lama kemudian, Dr Abd Wahab muncul di wad saya (saya menjadi salah seorang patient nya sejak tahun 1997). Saya terjaga apabila seorang staff nurse mengejutkan saya dan memberikan injection Bricanyl dilengan kanan saya. Dalam separa sedar dan mamai, saya nampak wajah doktor itu, seriuos sahaja dia berkata:” How do you feel now?, better?, (saya hanya mengganguk sayu dan lemah). “You still need that oxigen , 4 hourly nebuliser to stabilize your breathing. To tell you the truth, your condition was severe! don’t play with death!, why it took you so long to come to the hospital, without enough oxygen, brain damage will be induced, and in 10 minutes without oxygen , your life can be fatal. Ok , now let us see what is your peak flow reading?….According to my previous record, your ‘best’ peak flow was 300 ( appoinment saya terakhir dengannya 6 tahun lalu). Your break even point should not be less than 150, if it goes lower than 150, that is dangerous, can lead to death. The severity of Asthmatic attack is very unpredictable, especially when you waited too long to get help. Saya meniup PFR, tiba tiba doktot itu tersenyum.” That looks better, see, it is 150. A good one, you have reached the breakeven point.

“Your chest x-ray and blood test results ruled out any infection or pneumonia. The blood test also indicated, your oxygen level is tolerable. Your heart is normal. That simplified matter. Alhamdulillah. Hopefully you can recover faster. InsyaAllah. We will assess your performance and monitor for 3 or 6 hrs to be sure that you will not suffer another attack and that your asthma is under control before the drips can be taken out.

We will continue the amynophylin drips, treatment with IV medication, nebulisers, and oxygen. We will monitor your breathing pattern, chest condition, observing the oxygen saturation in the blood, monitoring the peak flow. From time to time I’ll assess the effectiveness of the treatment. Calm yourself, be assertive.

Talian hayat melalui sms:

Sebaik sahaja doktor keluar, ibu, anak anak dan adik-adik dan ipar saya, Faridah (dia kelihatan sungguh sedih dan sayu) sampai. Ibu memeluk dan mencium saya lantas menangis. (Sehari selepas itu saya bertanya kepada emak, mengapa dia menangis?. Emak menjawab, dia hampir tidak mengenali wajah saya yang biru kehitaman sebaik sahaja dia masuk ke dalam wad). Namun menurut suamiku, wajah saya kelihatan lebih cerah jika dibandingkan dengan keadaan saya semasa di ER. Kedatangan mereka menyuntik semangat baru kepada saya. Saya rasa lebih selesa. Saya tidak boleh berbual seperti biasa. Saya hanya mendengar mereka berbual sesama mereka.

Saya sempat menjeling HP disisi saya. Ternampak ‘missed calls’ dan saya tekan butang voice message, sayup sayup di hujung talian itu saya dengar:

“Hello, Assalmualiakum k-endok, Zairul sini, I just received messages in the email, you are admitted to wad 431 APSH, is it? , saja nak beritahu and hopefully everything will be ok, mudah-mudahan Allah memberikan kesabaran dalam menghadapi dugaaan…”, Mata saya berkaca, MasyaAllah, sesebuk manusia seperti Naib Presiden ni masih mampu menghantar message dan doa. Saya hanya mampu membalas voice message nya dengan menghantar sms sahaja, dengan perasaan shahdu, penuh kesyukuran: “Jzkk atas doa ikhlas anta semoga Allah memberikan ganjaran terbaik “.

Saya lantas menekan butang ‘inbox’ messages. MasyaAllah, aduhai banyaknya Sms messages dalam inbox yang terpapar. Memang benarlah jangkaan saya bahwa diluar sana ramai sahabat seperjangan yang prihatin, yang sentiasa mendoakan saya. Sungguh saya tidak sabar membaca sms messages itu. Hati saya berbunga bangga, penuh kesyukuran. Harapan untuk cepat sembuh semakin berkobar kobar, I can make it.

Doa-doa ikhlas dan tulus melalui sms messages merupakan talian hayat saya semasa melalui saat-saat genting itu. Mungkin inilah antara apa yang selalu K-Su perkatakan mengenai ‘the healing presence’ (kehadiran yang menyembuhkan). Terasa sungguh kebenaran kata kata K-Su ini. Kerana doa doa mereka inilah saya cepat recover. Melalui talian-talian hayat itu saya mendapat semula nyawa saya yang hampir melayang. MasyaAllah… wal hamdulillah. Mahasuci engkau Ya Allah kerana telah menciptakan hubungan ukhuwah tanpa syarat ini semata mata kerana saya dan mereka berjalan di atas jalan dawkah mu, berbekal ukhuwwah fillah, satu cita satu perjuangan.

Saya baca satu demi satu sms messages tersebut dengan rasa ‘grateful’ sekali, sambil air mata deras turun tanpa boleh ditahan-tahan. Semangat saya naik, untuk terus hidup dan berjuang. Ada messages yang saya masih ingat dan ada yang saya sudah terlupa ‘ayat & perkataan’ asal dari mereka. Kerana banyaknya messages yang dihantar, saya terpaksa ‘delete’ sebaik sahaja saya dah membacanya untuk ‘unblock’ inbox yang penuh itu.

Sms dari Dr.Peed dan Dr. K-Su pertama terpapar di screen HP saya.

“Semoga cepat sembuh, take care”

“K-endok ni kerja kuat sangat, kini Allah nak rehatkan sekejap, ibarat perjuangan yang perlukan bekalan, bila sakit ni ubat menjadi bekalan untuk terus sembuh, rehatlah k-endok, di doakan untukmu”.

Sms sejauh Miri, sarawak kelihatan, yang ini datangnya dari akhi Ibrahimiri,

“Semoga cepat sembuh, take care, tabah dalam dugaan ini,, J ( complete with smiling icon!).

Sms dari Roha, Penang, “Semoga k-endok cepat sembuh, Roha rasa bersalah” (sehingga kini saya tidak faham apa maksudnya!).

Sms mengusik jiwa dari Lilis, Penang;”K-endok, kuatkan semangat, perlu terus hidup, banyak lagi buku belum keluar, semoga cepat sembuh”

Sms dari Dr Har,” Take care, how are you now, when can we visit you or u want to have a full rest.”, Saya jawap, 2nd option please, just make doa for me…Jzkk for your doa”.

Sms penuh doa dan pengharapan dan serta suntikan semangat yang bertalu talu (Recover well, we need you!) datangnya dari Rosmawati(Pengurus-RS), Zunita(JIMAJ), Fizi Hasan(JIMSelangor), Hidayat(JIMJB), Cik-Nor(JIMJB), KhalidL(JIMJB), Safura(JIMJB), Rozainah(JIMGombak), Azlina(JIMNS), Mahani(JIMPerak), Rosliya (AJKWP), Salmiah Basir & Salmiah Majid (JIMAJ), Yusmariani(Exec.WJIM), Maswati(AJKWP), Noraziah Harun (JIMAJ), Waffa (JIM Sepang), Azizah (JIMBatu), Dr Hafizi (SUAJIM), Mokri(JIMJB), Umi(JIMPenang).

Terakhir sms dari Amir Razlan all the way from US (?) dengan message :” Salam, Doa 4 U, May Allah grant u speedy recovery & cleans our sins…”. Semasa in CRIB, Marehah(KWJIM Sepang) menghantar messages: “ Dengar tak sihat apa khabar? Doakan semoga sembuh segera.

Dari lubuk jiwa ini, saya ingin mengistiharkan betapa saya terhutang ‘nyawa’ kepada antum sekelian, yang mendoakan dan menghantar sms melalui talian hayat itu. It meant a lot to me. Jazakumullah khairon kathiro.

Pukul 1.30 tengahari, Dr. Abd. Wahab datang lagi, membuat pemeriksaan paru paru dan mengambil bacaan peak flow. Wahhhh…that’s fantastic, your wheezing has gone, the PFR reading is 280 unit now, you ‘ve shown a very great improvement, very fast recovery. Petang nanti, we will see, if it is going for better, we might put off the drips tomorrow morning. We will let you on IV, nebuliser and oral precription only. By tonite, I don’t think u need that oxygen anymore.


Lawatan dari sahabat sahabat yang prihatin

Pada pukul 2.30 petang itu, pelawat pertama dari WJIM sampai, sahabat setia yang berwajah ceria dan periang, Rosmawati(RS) datang bersama Salina(KWJIM Gombak) yang hening air mukanya. Mereka membawakan Majalah Anjung Seri dan buahan buahan. Saya faham mereka cuba memindahkan dan menghadirkan kecerian ke wajah saya. Alhamdulillah dan Thank you to both of you, semoga Allah mengganjari kamu berdua.

Sekembalinya mereka, Normala Daud dan Norazian dari JIMAJ pula tiba. Normala terus mencium saya, mulutnya berkumat kamit membacakan doa shifa untuk saya sambil mengurut-urut dada saya. MasyaAllah, Alhamdulillah, sayunya, Mata saya berkaca terharu. Terpancar semangat ukhuwwah di matanya yang bening. Semoga cepat sembuh. InsyaAllah.

Zaharatullaili dan Marianah Arshad dari JIMAJ sampai di kala petang merangkak tiba. Mereka hanya berbual pendek (saya faham mereka tidak mahu put me on stressfull situation by talking too much) lantas membacakan doa shifa untuk saya.

Noriah Idris (KW JIMAJ) tiba selepas Isya’ bersama Jeriah Manap, Syarifah Maslahah, Cikgu Liza, menurutnya, ini adalah projek visitation bagi kumpulan usrahnya bagi minggu ini. Mereka mendoakan kesejahteraan buat saya dan tidak lupa telah memberikan sumbangan kewangan sebagai tanda ingat.

Ya, Allah, maha suci engkau menciptakan manusia manusia mulia ini. Inilah hadiah teragung buat saya untuk meneruskan hidup dan perjuangan di jalanmu. Alhamdulillah. Saya perlu cepat sembuh dan terus berjuang.


Rabu, 17 September

Pukul 6.00 pagi staff nurse menanggalkan. Analisis doctor menunjukkan pernafasan saya semakin pulih, hanya perlukan IV dan nebuliser sahaja. Saya terasa semakin lega, badan terasa ringan. Saya pun menghantar sms kepada K-Su, Dr Har, Dr.Peed and few others mengenai perkembangan terbaru.

Pukul 10.00 pagi Dr Abd. Wahab datang membuat pemeriksaan paru paru, mengambil bacaan peak flow. Alhamdulillah your reading dah capai 300 unit! That’s excellent!. Alhamdulillah, I think by tomorrow morning u can be discharged. You have shown a very remarkable improvement. Tahniah..thats miracle!.( saya berkata dalam hati , miracles of doa dan ukhuwwah).

Petang itu pukul 2.00 pm saya menerima beberapa orang pelawat , Puan Mariah Pit ( rakan JIM yang mewakafkan banglo di Sgt Bulohnya kepada Raudatus Sakinah) datang bersama Salmi(WJIM KL), beberapa kakitangan dari syarikat saya, dan Aiza Aziz dari WJIMAJ. Mereka semuanya datang berbekalkan doa ikhlas untuk saya dan membawakan buahtangan. Semua itu menggamit rasa seronok dan menggembirakan hati saya. Harapan untuk cepat sembuh, segar dan pulang segera semakin membara.

Pukul 6.00 petang, Dr Wahab membuat pemeriksaan lagi, kali ini bacaan peak flow sudah 320. dengan wajah gembira dan berseri mengistiharkan, “ Now you r ok, boleh balik petang ini. I ll prepare the medication for you to finish within 3 weeks. But you must be in CRIB until Saturday. No outdoor activities, no house chores, no more worries, Fully resting OK.

Alhamdulillah, saya pulang ke rumah dengan seribu rasa kesyukuran. Pemulihan yang amat pantas berbanding beberapa tahun dulu adalah satu keajaiban yang tidak pernah terbayang di kepala saya sebelum ini. The miracles of ukhuwah. Doa dan ingatan dari ikhwah dan akhawat adalah satu kehadiran yang menyembuhkan. Please keep it up…

.. ukhuwwah itu manis dan indah, bila ikatannya dengan Allah ..

68 comments:

Anonymous said...

miley cyrus nude [url=http://crystal-liu.com/forums/index.php?showuser=1113]miley cyrus nude[/url] miley cyrus sex tape [url=http://forum.ondertitel.com/index.php?showuser=74503]miley cyrus sex tape[/url] miley cyrus nude [url=http://stabilo.forumsunlimited.com/index.php?showuser=799]miley cyrus nude[/url] miley cyrus nude [url=http://ragga-jungle.com/user/15036-vebsterd]miley cyrus nude[/url] kim kardashian nude [url=http://forums.quark.com/members/vebsterd.aspx]kim kardashian nude[/url]

Anonymous said...

miley cyrus nude [url=http://www.ipetitions.com/petition/mileycyrus]miley cyrus nude[/url] paris hilton nude [url=http://www.ipetitions.com/petition/parishilt]paris hilton nude[/url] kim kardashian nude [url=http://www.ipetitions.com/petition/kimkardashian45]kim kardashian nude[/url] kim kardashian nude [url=http://www.ipetitions.com/petition/celebst]kim kardashian nude[/url]

Anonymous said...

Reply to this 11262009 153 AM faxless payday loans canada wrote payday. [url=http://viiumft.rahuketu.net/map.html]cash advance credit card[/url] Overnight payday advance loans can also be called as cash advance loans. Business and payday cash advance lenders help by providing money to cash. Have your money in hand in 30 minutes or. For example Bank One finances First Cash Financial Services FCFS a top-ten. Address 6340 S Rural Rd Tempe AZ 85283.

Anonymous said...

burberry bags ifjyjq qszo www.fashionbulberryoutlet.com qfqqvy hoqx burberry rgkata ptqn uggs outlet mroxvp ahgp ugg boots cheap sdondx geuz ugg outlet store ujfsap fdev ugg boots cheap tdyiug qlgs http://www.7jcu.com jqlxsv swho michael kors handbags on sale xgoenb obki michael kors online outlet yopcej hhph michael kors outlet flczzc ukyn longchamp outlet store nkncdy skzn http://www.9dcu.com ocwmdg wwtk longchamp handbags sale cazmzx hyfa burberry diaper bag dszmrs lnqe

Anonymous said...

burberry bvvauq enkv burberry sale sewemk atcb burberry outlet online store ytiaxv zmuo uggs outlet hftqnt racr ugg outlet online yryfol ijad ugg usa tkxjgu ioox ugg factory outlet gcczyz fypx ugg usa qihxep htrm michael kors online outlet psyycb fhdh michael kors 2012 ybdjvn vplb michael kors outlet alumwu ckzj longchamp outlet hpuaix kgzu longchamp outlet arfowl adnd longchamp bag mzslmn tjbu http://www.e4ni.com gywfgd xsmh

Anonymous said...

burberry bags dzucig mipj burberry uk vszcjp rcgd burberry bctpvy kmnx www.specjerseys.com msuibo djes www.numbjerseys.com wplxti rgax ugg outlet store ryafkz cnmk ugg discount hlxzgw fdar ugg boots cheap umfecg xskm http://www.jg20.com qswqxy ezxh michael kors tote cxgtln zafg michael kors 2013 mhvwdc rveq longchamp outlet online lrufds sdfv longchamp outlet cxanwg leys longchamp bag isymif nlos burberry diaper bag yaauqy idzp

Anonymous said...

burberry sale egmyzq ambx burberry outlet tmwiab hpvz burberry outlet sale dmujfg snlc ugg boots vlgvnp bzzv www.numbjerseys.com gjmgze yxve ugg outlet store hyvije yjsz ugg boots outlet nsdpcr hvnm ugg sale kwtcpm pltc michael kors outlet sivnfn jtkf michael kors online outlet pnjffl uxrp http://www.1qpf.com elnduc prym longchamp outlet store mhlfww snxe longchamp outlet mpoybs stqv longchamp handbags outlet rsault tahi burberry handbags vwvopw tpjh

Anonymous said...

www.bulberryfashion2013.com wkfdhg lqzd burberry sale zfyjyj poqs burberry bags njpiqq cnxs uggs sale ntebjf nrbt ugg boots wholesale oinuyo susz ugg usa imjrkj vjen ugg outlet rxgjnx etfv ugg sale iltydr galx michael kors online outlet vvaecy lfia michael kors tote kkrsvd mnme michael kors outlet ovfkty nwdm longchamp outlet kzgvyw xeqa longchamp outlet xglpmk tsxd longchamp handbags outlet srvqzp uoof burberry outlet eejpwt frqe

Anonymous said...

burberry sale dswbfr cvra burberry plbyhk yfhp burberry sale 2012 guxdmj cbqy uggs uk ibrsti yzki www.numbjerseys.com ahroky wsdz ugg on sale klxfry jfzv http://www.8wxc.com rwupfg xmal ugg boots cheap mdglsi uxxw michael kors outlet store oxcmzx exim michael kors handbags nseodg vjyz michael kors diaper bag amssxt pwat longchamp handbags outlet aqhvke izgc longchamp outlet jpmtlw tuyh longchamp bag yflycb ggau burberry handbags mblmbr fkgd

Anonymous said...

http://www.ip-coop.org/node/120373 Grestypesypevek [url=http://php.luminlit.com/drupal-6.25/node/98335]Earn Money Online[/url] caceSkers how make money online

Anonymous said...

buy generic xanax buy xanax online overnight delivery - xanax side effects pupils

Anonymous said...

tramadol generic tramadol extended release tablets dosage - buy tramadol in usa

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol online no prescription - tramadol for dogs taken by humans

Anonymous said...

tramadol 100mg tramadol withdrawal leg cramps - tramadol hcl 325 mg

Anonymous said...

overclock software rmclock http://buyoem.co.uk/category-200-204/Software-Plugins accredo pharmacy software program assimulation [url=http://buyoem.co.uk/es/product-37350/Ultra-Video-Joiner-6-0]serviceceo software pricing[/url] bluetooth obdii software
[url=http://buyoem.co.uk/category-100-112/Multimedia-and-Entertainment?page=4]Multimedia & Entertainment - Software Store[/url] xos camera software
[url=http://buyoem.co.uk/product-10823/DaySmart-6-1-1][img]http://buyoem.co.uk/image/1.gif[/img][/url]

Anonymous said...

xanax no prescription much 1mg xanax - xanax and alcohol related deaths

Anonymous said...

xanax drug xanax pills pics - do xanax pills do you

Anonymous said...

buy tramadol online can buy tramadol online - tramadol addiction in dogs

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol extended release - order tramadol in usa

Anonymous said...

generic xanax saliva drug test detection times xanax - xanax pills gg 257

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl 50 mg side effects dogs - pet meds tramadol 50mg

Anonymous said...

xanax online xanax sleeping pills alcohol - xanax 30 pills

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl 50 mg high - tramadol hydrochloride get high

Anonymous said...

xanax buy alprazolam 0.5mg how long does it last - xanax withdrawal tingling

Anonymous said...

xanax online xanax oral drug test - which generic xanax is best

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl obat - tramadol hcl uses

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol for dogs after neutering - buy tramadol egypt

Anonymous said...

xanax online long you high xanax - buy generic xanax online no prescription

Anonymous said...

xanax online xanax + 1 mg per day - xanax drug classification pregnancy

Anonymous said...

buy carisoprodol soma carisoprodol effects - is carisoprodol 350 mg a narcotic

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl snorting - can you order tramadol online legally

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl related substances - buy tramadol online from usa

Anonymous said...

xanax online xanax bars abuse - effects taking zoloft xanax together

Anonymous said...

buy xanax online no prescription overnight alprazolam 0.5 mg tablet color - generic xanax price walmart

Anonymous said...

buy cialis online buy generic cialis no prescription - cialis quiz

Anonymous said...

cialis online buy cialis for cheap from us pharmacy - cialis indications

Anonymous said...

cialis online cialis online best price - cialis oral user reviews

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#44827 buy tramadol mastercard - buy tramadol online for cheap

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#91646 tramadol for dogs half life - 100mg of tramadol side effects

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol with american express - generic brand of tramadol

Anonymous said...

buy tramadol tramadol 100mg get you high - tramadol apap 37.5mg high

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol purchase no prescription - tramadol hcl maximum dosage

Anonymous said...

buy tramadol cheap tramadol with cod - tramadol 50 mg canine

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#63987 tramadol addiction help - need to purchase tramadol

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#30694 buy tramadol online usa cheap - online pharmacy tramadol cheap

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#44827 tramadol for dogs taste - boompanjang blogspot buy tramadol online

Anonymous said...

tramadol online tramadol opiate - best place buy tramadol forum

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#73892 tramadol dosage premature ejaculation - buy tramadol for dogs online

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#30694 buy tramadol generic ultram - tramadol addiction home

Anonymous said...

buy tramadol tramadol 50 mg for humans - buytramadol.ca

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#28875 best way buy tramadol online - tramadol addiction does

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol 50mg usa - tramadol 100 mg bijsluiter

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol online usa - buy tramadol no prescription cod

Anonymous said...

tramadol no prescription buy tramadol online overnight - tramadol liquid

Anonymous said...

ways to buy ativan online lorazepam to buy uk - ativan dosage side effects

Anonymous said...

http://reidmoody.com/#96318 death from ativan overdose - ativan kidney disease

Anonymous said...

ways to buy ativan online home remedies ativan withdrawal - can overdose ativan lethal

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol next day delivery - us tramadol online pharmacy

Anonymous said...

buy tramadol online reviews online pharmacy tramadol cheap - tramadol highest dosage

Anonymous said...

buy tramadol cod fedex tramadol dosage weight dogs - tramadol jerking

Anonymous said...

http://staam.org/#37708 tramadol for dogs dosage chart - tramadol 50 mg normal dosage

Anonymous said...

buy xanax bars online xanax withdrawal newborn - buy xanax online with no prescription needed

Anonymous said...

buy xanax online xanax under tongue - xanax overdose causing death

Anonymous said...

http://bayshorechryslerjeep.com/#4038 xanax withdrawal experience - xanax bars coke

Anonymous said...



My blog: web page

Anonymous said...

http://www.achildsplace.org/banners/tramadolonline/#1347 buy tramadol with paypal - buy tramadol online no prescription cheap

Anonymous said...

Clayton Christensen coined the term in his 1997 book, The Ecology of Commerce, NFIB's bigger brother of sorts, has received greater attention for its outright political warfare against Democrats. Fortunately, you don't have
to be more focus to promote this business plan consulting in general construction contractors or any other capitalist
country. And the sudden death of Chick-fil-A's VP of Corporate Relations, Donald A. Recognition from manager/supervisor16 Commitment to work at 100% for that boss?

my blog :: business plan consulting firm

Anonymous said...



Look into my blog site